Collectie

Onze omvangrijke, en nog steeds groeiende, verzameling bevat circa 4.000 behangfragmenten uit de 18de, 19de en 20ste eeuw, waaronder papier, flock, goudleer en beschilderde en bedrukte doekbehangsels. De collectie is van onschatbare waarde voor bouwhistorisch onderzoek.

Naast fraaie voorbeelden van goudleer en geschilderde en bedrukte linnen behangsels, bestaat de collectie grotendeels uit papieren behangsels. Meestal gaat het om gebruikte behangsels waarvan de herkomst bekend is. Pakketten met soms wel twintig lagen behang geven ons een fascinerende staalkaart van de smaak en mode van onze voorouders.

In de jaren 70 van de vorige eeuw werd er in de Utrechtse binnenstad veel gesloopt. Biolooog Bert Maes besefte dat hiermee veel historisch materiaal verloren ging. Dit was voor hem reden om zoveel mogelijk behangfragmenten uit oude huizen te verzamelen. In 1992 is de stichting Historische Behangsels en Wanddecoraties (SHBW) opgericht om deze indrukwekkende particuliere collectie te beheren en te ontsluiten. In de loop der tijd heeft de SHBW duizenden fragmenten van historisch behang weten te redden, soms door het op locatie te behouden, maar nog vaker door het in de collectie op te nemen.

De verzameling is ondergebracht bij de erfgoedafdeling van gemeente Utrecht. Daarnaast heeft de SHBW werkruimte in het Oude Stadhuis tot haar beschikking.

Advertentie