Historisch behang

De versiering van wanden kent een lange traditie. Sinds de middeleeuwen hebben talloze kunstenaars, ambachtslieden en technici gewerkt aan het verfraaien en het verbeteren van de kwaliteit van behangsels. Met deze behangsels versierden de mensen trots hun woningen. In rijke interieurs werden de muren afgewerkt met kostbare materialen, zoals goudleer, wandtapijten, zijden stoffen of beschilderde linnens. Na de mechanisatie van de productie van papierbehang werd papier het meest toegepaste materiaal om wanden mee af te werken.

Helaas zijn in het verleden te veel historisch waardevolle behangsels ongedocumenteerd in de afvalcontainer verdwenen. Eén van de belangrijkste redenen was dat er onvoldoende kennis bestond om de ouderdom en de waarde van het materiaal vast te stellen. Een ander probleem was dat men vaak niet wist wat men met de interessante materialen aan moest vangen. De Stichting Historische Behangsels en Wanddecoraties in Nederland wil in dit soort situaties de helpende hand bieden.

De Stichting Historische Behangsels en Wanddecoraties in Nederland (SHBW) is in 1992 opgericht en streeft er naar het verspreiden van de kennis en het behoud van historisch waardevolle behangsels te bevorderen. Zij bewerkstelligt dit door bundeling van kennis en het geven van informatie.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s